Monday 8 July 2013

Opmerkelijk veel mensen actief met pen en penseel

Veel vrije tijdsbesteding in de beeldende creatieve vakken

column nr 263 dd 8 juli 2013

Het is in de kunst als net met sportbeoefening. Na veel gezwoeg en geploeter met steeds een doel voor ogen, slaat op een bepaald moment zomaar het succes toe. Je zag het bij Vincent van Gogh, bij Gustave Courbet, zijn voorganger, later bij Mondriaan en ook bij een schilder waarover in deze kolommen al diverse keren is geschreven: bij streekgenoot Dirk Breed. In diverse lezingen is hij voor het voetlicht gehaald en het blijkt dat zelfs mensen die dan zijn begonnen te schilderen en al iets in hun cursus hebben meegekregen van kunstgeschiedenis, regionaal, landelijk, Europees  dat deze regionale Westfriese schilder onbekend is. In museum OpZeeland te Kolhorn is een fraaie overzichtstentoonstelling van hem te zien. Enige biografische gegevens van Dirk Breed volgen hier : geboren in 1920 te Kolhorn en overleden in 2004 te Waverveen. Opleiding aan de Rijksacademie van Amsterdam. Daar leerde hij het vak van Prof. G.V.A. Roling, Heinrich Campendonk en Jaap Min. Hij exposeerde in 1964 in gemeentehuis van Bloemendaal, in 1965 en 1972 in Stedelijk Museum te Alkmaar en in 1985 in het Stedelijk te Amsterdam. en in 1997 in Westfries Museum te Hoorn en Museum Flehite te Amersfoort. In de lezing is zijn stijl omschreven als figuratief, neo kubistisch. Zijn kleurgebruik buitengewoon uitdagend, blauw en groen, naast soms rozerood.
Op de Zijper kunstroute  fietstocht troffen we een bescheiden ateliertje, waar een aantal dames hun werk lieten zien. Als je mensen die naar moderne kunst in de open ruimte uitnodigt om buiten de organisatie om te laten zien wat je al hebt gepresteerd na een aantal jaren, ben je op de goede weg. Een van de dames had tekentalent en was in staat redelijke portretten op het papier te zetten. Voor de rest was het schilderwerk miniem en valt er nog veel te doen voor de docent. 
Andere plaatselijke coryfeeën vind je in Kunst in Schagen. Met name moet je dan Tiny Bok, Arno Heiligenberg, Kerre de Graaf en Jolanda Germann noemen. Maar deze expressievelingen zijn alweer wat jaren bezig en oogsten al het nodige succes en in tegenstelling tot dat groepje aan de Grote Sloot dat schoorvoetend de eerste schreden zetten.
Kunstboeken, lezingen, essays, taxaties, rondleidingen j.j.jong@quicknet.nl
Geniet, leef, wees actief, zing, schilder, maak muziek, wees een aardig medemens
drs jjj artes admirans

No comments:

Post a Comment