Thursday 19 September 2013

Tachtigjarige zus Miep met een iconen-expositie

Iconen schilderen eist veel discipline van schilders

column nr 271 dd 19 september 2013

Tijdens de werkcolleges kunsttechnologie  voor mijn bachelor verzocht de docente Helen Westgeest die ook op de universiteit Leiden doceerde ons om met de dooier van eieren temperaverf aan te maken. Wie kan er goed eieren stukslaan, vroeg zij aan de aanwezige dames? Die waren er wel en zo konden wij aan de slag.
Al eerder publiceerde ik een column inzake deze techniek en de wonderschone iconen die zo door de eeuwen zijn ontstaan.
Deze inleiding past geheel bij het persbericht dat ik voor de media maakte inzake de expositie van mijn zus hier in de parochiekerk van ons dorp.
Hier een voorbeeld van een van haar iconen




Dan krijg je technisch een probleempje omdat je wel een afbeelding uit het bestand kunt halen, maar niet het persbericht wat ik maakte voor de diverse media. Dat bericht zal ik dus nu maar in het kort neerzetten. Zij heeft in de Martinuskerk van de dorpskerk van 't Veld een 40 tal iconen staan. Meestens afbeeldingen van de Christus figuur als Christus pantocrator of andere benamingen. Ook vele afbeeldingen van de Moeder Gods zijn in die sfeervolle parochiekerk te bewonderen. Zelf kreeg ik van haar bij bijzondere persoonlijke gebeurtenissen een icoon. De christus icoon is ingezegend door een priester-monnik van de abdij van Egmond, waar mijn zus toen een studieweek :iconenschilderen had.gevolgd. Bij deze inzegening was ik eveneens aanwezig en vond het een indrukwekkende plechtigheid. De daar aanwezige iconen werden gezegend met water en toegezwaaid met wierook om de bijzondere status van deze kunstwerkjes te benadrukken.
Veel van haar iconen hebben een bijbels onderwerp, maar ook iconen van heiligen zoals van St. Nicolaas en St. Joris zijn op haar expositie te vinden.
Haar slechthorendheid bracht haar tot deze vorm van kunst. Zij was voor het schilderen een goede dwaasfluitspeelster in tal van muziekgezelschappen waaronder het Noordhollands Ouderenorkest, waar zij haar partij prima kon vertolken. Dat zij in deze bijzondere vorm van schilderen zoveel succes zou krijgen, zal ze zelf ook niet hebben kunnen bevroeden. Enige tijd terug exposeerde zij in het Stedelijk Museum van Vianen op uitnodiging waaronder zij onder de beste honderd iconenschilders van Nederland werd gerekend. 
Tussen haar fraaie schilderijen heeft zij een tekst staan die haar typeert als persoon en als kunstenares:
" Met mijn iconen vertel ik het oude verhaal. Ik maak dus niets nieuws, geen exacte kopieën of vervalsingen, maar ik zet een oude traditie voort, die ik volg, voorzover me dat mogelijk is"
Dat typeert haar, maar ook alle andere iconenschilders. Zij is eigenlijk op zoek naar een plek waar zij haar werk permanent kan exposeren, maar dergelijke locaties zijn altijd moeilijk te vinden.
Als U een kijkje wilt nemen : adres parochiekerk St. Martinus te 't Veld, Rijdersstraat 107, 
Open zaterdagavond na de viering van 19.00 en altijd op zondag van 11.00 tot 13.00 uur
De toegang is gratis en rolstoelvriendelijk
Geniet dus van deze kunst, blijf actief, zing, schrijf, boetseer, tuinier, pak de fiets en trek erop uit, wees een prettig medemens en staar jezelf  niet blind op onze slechte economische situatie welke we allen gaan voelen in onze portemonnee.
Kunstboeken, lezingen, essays, rondleidingen, dan kan als u met een goed onderwerp komt 
j.j.jong@quicknet.nl
drs jjj, artes admirans

No comments:

Post a Comment